Τρίτη, 24 Αυγούστου 2010

Το χταπόδι του γέροντα

Υλικά
  • 1 ½ κιλό χταπόδι
  • 2 μελιτζάνες
  • 2 κολοκυθάκια
  • 3 πράσινες πιπεριές
  • 3 ντομάτες
  • 2 πατάτες
  • 1 κόκκινη  πιπεριά( αν προτιμάτε καυτερή)
  • 3 κρεμμύδια χοντροκομμένα
  • 3 σκελίδες σκόρδο
  • 1 κούπα ελαιόλαδο
  • 2 φύλλα δάφνης
  • μπαχάρι (κόκκους)
  • μαυροπίπερο (κόκκους)
  • 2 γαρύφαλλα
  • ½  κούπα κρασί  μπρούσκο
  • αλάτι
  • πιπέρι



Διαδικασία 
Τοποθετούμε το χταπόδι, το 1 φύλλο  δάφνης, το μπαχάρι, το μαυροπίπερο και τα γαρύφαλλα  σε ένα σκεύος με άθφονο νερό και το αφήνουμε να βράσει  για 1 ½  ώρα (περίπου).
Κόβουμε σε χοντρά κομμάτια το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα υπόλοιπα λαχανικά μας.
Σε μία φαρδιά και κοντή κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο, σοτάρουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο και στη συνέχεια προσθέτουμε τα υπόλοιπα λαχανικά εκτός της ντομάτας. 
Σοτάρουμε επιπλέον για 2-3 λεπτά σε δυνατή φωτιά και σβήνουμε με το κρασί.
Στραγγίζουμε το χταπόδι και κρατάμε ένα ποτηράκι ζωμό. 
Καθαρίζουμε καλά την πέτσα, το κόβουμε σε κύβους και το τοποθετούμε στο σκεύος με τα λαχανικά.
Προσθέτουμε το ζωμό, τη ντομάτα, το φύλλο δάφνης, αλάτι, πιπέρι, ανακατεύουμε ελαφρά και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 20 με 30 λεπτά.

Συνοδεύουμε με κόκκινο γλυκό κρασί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου