Δευτέρα, 23 Αυγούστου 2010

Περί οίνου..

Syrah
Η ποικιλία Syrah μας έρχεται από μια περιοχή με πλούσια οινική παράδοση, από τον Ροδανό της Γαλλίας. Πλούσιο κρασί με διεθνή διάδοση που τα τελευταία χρόνια καλλιεργείται και στην Ελλάδα. Δίνει σκούρα κόκκινα κρασιά με μαλακή γεύση, μέτρια οξύτητα και ήπιες τανίνες που διατηρούνται και ως επίγευση.
Χαρακτηριστικά αρώματα της ποικιλίας αυτής είναι το άρωμα μούρων, μπαχαρικών και σοκολάτας. Γενικά χαρακτηρίζεται από ένα εντυπωσιακό πολύπλοκο μπουκέτο. Γενικά στα κρασιά αυτής της ποικιλίας κυριαρχεί το πικάντικο, το πιπεράτο άρωμα που εντυπωσιάζει τους καταναλωτές.
Merlot
Η ποικιλία Merlot, είναι σχεδόν παγκόσμια, ποικιλία κρασιού, με πυκνό αρωματικό χαρακτήρα και βελούδινη γεύση. Το κρασί που γίνεται με σταφύλια Merlot είναι μέτριας οξύτητας, με ήπιες τανίνες και ευχάριστη μακρά επίγευση. Τα ελληνικά Merlot είναι κατά κανόνα κρασιά καλής ποιότητας. Χαρακτηριστικά αρώματα της ποικιλίας αυτής είναι το άρωμα δαμάσκηνου, μπαχαρικών, κόκκινων φρούτων καθώς και χόρτων. Συχνά εμφανίζει άρωμα καραμέλας.
Caberbet Sauvignon
Η ποικιλία κρασιού Caberbet Sauvignon είναι ευρύτατα διαδεδομένη σε όλο τον κόσμο. Δίνει σκούρα κόκκινα ξηρά κρασιά με έντονα όσο και σύνθετα αρώματα. Πρόκειται για κρασιά μέτριας οξύτητας με πυκνό σώμα και ισορροπημένη γεύση. Χαρακτηρίζονται από την έντονη παρουσία τανινών και την ευχάριστη επίγευση. Χαρακτηριστικά αρώματα της ποικιλίας αυτής είναι κόκκινα φρούτα του δάσους, δαμάσκηνα, φραγκοστάφυλα καθώς και αρωματικές αποχρώσεις πράσινης πιπεριάς.
Sauvignon Blanc
Η Sauvignon Blanc είναι μια γαλλική ποικιλία που η καλλιέργεια της επεκτάθηκε σε όλο σχεδόν τον κόσμο. Δίνει κρασιά με υψηλή οξύτητα και μακρά επίγευση. Τα χαρακτηριστικά αρώματα της ποικιλίας αυτής είναι άρωμα φρούτων, εσπεριδοειδή, κυρίως γρέιπ φρούτ καθώς και κομμένο χόρτο.
Chardonnay
Γαλλική ποικιλία που δίνει εξαιρετικά λευκά κρασιά μέτριας έως υψηλής οξύτητας με πλούσιο αρωματικό χαρακτήρα και ωραία επίγευση. Σήμερα έχει επεκταθεί σε όλο τον κόσμο. Καλλιεργείτε σε πολλές περιοχές της Ελλάδας.
Η Chardonnay είναι μια ποικιλία πλούσια σε αρωματικά χαρακτηριστικά, ίσως από τις πιο ενδιαφέρουσες. Θυμίζει ώριμα και τροπικά φρούτα μήλο, πεπόνι, μάνγκο, ενώ συχνά σε κρασιά Chardonnay είναι τα αρώματα που θυμίζουν ροδάκινο. Παλαιωμένο το κρασί αυτό, αναδεικνύει αρώματα ξύλου, καπνού και ξηρών καρπών. 
Τύποι σέρυ
Οι τύποι σέρυ είναι :
Manzanilla (Ξηρό, κατάλληλο για απεριτίφ ).
Fino (Ξηρό, με "άγουρη" φρουτώδη γεύση. Κατάλληλο για απεριτίφ ).
Oloroso (Επιδόρπιο κρασί ).
Cream ( Πολύ παλιό και γλυκό, σχετικά παχύρρευστο. Επιδόρπιο κρασί. Μπορεί ακόμη να συνοδεύσει γλυκά, όπως πολλά λικέρ) . 
Oloroso (Επιδόρπιο κρασί ).
Cream ( Πολύ παλιό και γλυκό, σχετικά παχύρρευστο. Επιδόρπιο κρασί. Μπορεί ακόμη να συνοδεύσει γλυκά, όπως πολλά λικέρ) .
Τύποι κρασιού Μαδέρας
Οι τύποι κρασιού Μαδέρας είναι :
Verdehlo (Ξηρό. Κατάλληλο για απεριτίφ ) .
Sercial (Ξηρό. Κατάλληλο για απεριτίφ ) .
Boal (Γλυκύτερο. Επιδόρπιο κρασί ) .
Malmsey (Γλυκύτερο. Επιδόρπιο κρασί ). 
Κρασί Μαδέρα
Παράγεται στο ομώνυμο νησί τής Πορτογαλίας. Χρησιμοποιούνται ποικιλίες άσπρων σταφυλιών . Είναι πολύ αρωματικό κρασί με πολύ ιδιαίτερο και έντονο χαρακτήρα. Από το κρασί αυτό φτιάχνεται και η γνωστή σάλτσα sauce madera που χρησιμοποιείται στη μαγειρική.
Είδη κρασιού Πόρτο
Porto Full (Σχετικά "νεαρό" πόρτο. Έχει βαθύ κόκκινο χρώμα )
Porto Ruby (Τουλάχιστον τέσσερα χρόνια παλιό. Έχει κόκκινο χρώμα )
Porto Tawny ( Πολύ παλιό. Έχει ροζέ χρώμα).
Port Vintage (Πόρτο μιας μόνο επιλεγμένης καλής χρονιάς ,χωρίς ανάμειξη). 
Porto Ruby (Τουλάχιστον τέσσερα χρόνια παλιό. Έχει κόκκινο χρώμα )
Porto Tawny ( Πολύ παλιό. Έχει ροζέ χρώμα).
Port Vintage (Πόρτο μιας μόνο επιλεγμένης καλής χρονιάς ,χωρίς ανάμειξη). "> Μοιράσου
Κρασί Πόρτο
Το πόρτο είναι κυρίως επιδόρπιο κρασί και παράγεται στην Πορτογαλία, στην κοιλάδα τού ποταμού Ντούρο. Αν και η ποικιλία αμπέλου που δίνει το πόρτο είναι κόκκινη βγαίνει -σε μικρότερες ποσότητες- πόρτο και από άσπρα σταφύλια. Το πόρτο όσο παλαιώνει ξανθαίνει. Σερβίρεται σε ειδικό ποτήρι (τουλίπα).
Λευκό – Ροζέ Βερμούτ
Το Λευκό Βερμούτ σερβίρεται κρύο (με πάγο ή χωρίς) και γαρνίρεται με μια φέτα λεμόνι. Το Ροζέ Βερμούτ σερβίρεται ακριβώς όπως το λευκό
Κόκκινο - Ξηρό Βερμούτ
Το χρώμα του κόκκινου βερμούτ οφείλεται στην καραμέλα. Παράγεται και αυτό από λευκό κρασί. Σερβίρεται κρύο (με πάγο ή χωρίς). Γαρνίρεται με μια φέτα πορτοκάλι. Το Ξηρό Βερμούτ σερβίρεται κρύο (με πάγο ή χωρίς). Γαρνίρεται με φέτα λεμόνι ή μόνο με τη φλούδα τής φέτας. Είναι το κατ εξοχήν βερμούτ για κοκτέιλ
Βερμούτ
Το βερμούτ ανήκει στα αρωματικά κρασιά. Περιέχει εκχύλισμα διαφόρων βοτάνων, μεταξύ των οποίων υποχρεωτικά και αψέντι. Είναι χωνευτικό και ορεκτικό. Το βερμούτ σερβίρεται σκέτο σε ποτήρι old fashioned (ποτήρι τού ουίσκι).Τα κοκτέιλ που περιέχουν βερμούτ δεν χτυπιούνται στο σέικερ αλλά ετοιμάζονται στο mixihgglass ή κατευθείαν στο ποτήρι γιατί το βερμούτ ταλαιπωρείται με το άγριο χτύπημα.
Μαρσάλα
Είναι ένα δυνατό γλυκό κρασί από την Σικελία που χρησιμοποιείται για την παρασκευή ζαμπαλιόνε και γενικά για να δίνει γεύση.
Ρετσίνα
Η ρετσίνα είναι ελληνικό κρασί που στη διάρκεια της ζύμωσης έχει προστεθεί ρετσίνι πεύκου μ' αποτέλεσμα τον αρωματισμό του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου